The diversity issue

Afbeelding

De jaarlijkse Vanity Fair Hollywood Issue is weer verschenen, en is momenteel the talk of the town. De traditionele uitklapcover wordt voor het eerst gekenmerkt door een keur aan diversiteit: maar liefst zes donkere acteurs sieren de cover. Dat maakt dit de eerste editie ooit waar die verhouding compleet in balans is. Dit is de internetmedia natuurlijk niet ontgaan en de cover wordt dan ook met enthousiasme ontvangen.

Het zou kunnen dat dit het gevolg is van toenemende kritiek op de Hollywood edities van het blad, die voorheen een nogal eenzijdig beeld van Hollywood toonden. Vooral in 2010 kwamen er veel negatieve reacties op de fotoshoot die op de cover verscheen. Alsof er een bak vanillevla over het blad was uitgestort, zo blank was de voorpagina. De daaropvolgende edities van 2011, 2012 en 2013 toonden weinig verbetering.

Deze new and improved Vaity Fair komt uit in een periode dat diversiteit in Amerikaanse media een veelbesproken thema is. De sketch show Saturday Night Live kreeg er laatst ook al flink van langs met beschuldigingen van discriminatie en een gebrek aan diversiteit. De cast was te blank, en vrouwen in de minderheid. Producenten gaven uiteindelijk gehoor aan de kritiek; er werden speciale audities gehouden met het specifieke doel een donkere actrice aan het ensemble toe te voegen. Je zou dit positieve discriminatie kunnen noemen, maar eigenlijk is het niet meer dan de al bestaande scheve verhoudingen corrigeren. ‘Blank’ en ‘man’ is, tenzij anders vermeld, vaak de standaard keuze. Soms moet er heel bewust verder gezocht worden om te voorkomen dat alles wat buiten die noemer valt genegeerd wordt.

Of Vanity Fair in navolging van Saturday Night Live dit jaar ook bewust op zoek is gegaan naar een evenwichtigere representatie van acteertalent is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen. Elk van de op de cover getoonde acteurs heeft deze plaats tenslotte meer dan verdient: van Lupita Nyong’o en Chiwetel Ejiofor, die afgelopen jaar indrukwekkende prestaties neerzetten in het veelgeprezen drama Twelve Years A Slave, tot Idris Elba en Naomie Harris, die al een tijdje succesvol aan de weg timmeren in filmland.

Bewust of niet, het is in ieder geval goed dat ook Vanity Fair zich eindelijk realiseert dat er meer smaken zijn in Hollywood. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s