Meer vrouwen op tv!

Afbeelding

Tv-programma’s zonder vrouwen kunnen écht niet meer, vindt de directeur van de BBC Danny Cohen. In een interview met The Observer kondigt hij aan dat er geen nieuwe panelshows zullen komen waarvan het panel alleen uit mannen bestaat. Cohen heeft het over BBC nieuws- en entertainmentprogramma’s zoals Have I Got News For You, Mock the Week en QI. Vanaf nu zullen alle nieuwe programma’s dus moeten voldoen aan de richtlijn.

In Nederland is er ook al eens commentaar geweest op het gebrek aan vrouwen in serieuze praatprogramma’s. In talkshows als Pauw & Witteman, De Wereld Draait Door en Nieuwsuur zit er tegenwoordig regelmatig een vrouw aan tafel, maar het is nog altijd zeldzaam dat er meer dan één vrouw aan tafel schuift, en extreem uitzonderlijk dat vrouwen in de meerderheid zijn. De Publieke Omroep trok vorig jaar aan de bel en riep om een actief beleid voor meer vrouwen in beeldbepalende nieuws- en praatprogramma’s. ‘Want zolang de experts, columnisten en anderen op tv voor het overgrote deel mannen zijn, laten we geen evenwichtig beeld van Nederland zien’, aldus NPO-bestuurder Shula Rijxman.

Ik had het in mijn vorige blog al over deze vorm van positieve discriminatie. In feite is positieve discriminatie niet meer dan de reeds bestaande scheve verhoudingen corrigeren. Blanke mannen worden immers al jaren positief gediscrimineerd, maar dat zijn we zo normaal gaan vinden dat het nauwelijks nog opvalt. Ook, of juist, op tv. Om te voorkomen dat alle presentatoren, interviewers en deskundigen uit het voor de hand liggende old boys network gehaald worden, moeten programmamakers en redacties bewust stilstaan bij de keuzes die ze maken wanneer er tv-gezichten gezocht worden.

Hoewel gelijke verhoudingen nog steeds ver te zoeken zijn, wordt er inmiddels wel meer gelet op de genderbalans. Jeroen Pauw gaf onlangs aan dat ze tegenwoordig bijzonder hun best doen om ook altijd een vrouw in het programma te hebben. Een tafel vol grijze mannen is eigenlijk niet meer van deze tijd. Het lijkt erop dat de BBC het met hem eens is.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s