Trial by media: de zedelijkheid van Amanda Knox

De zaak rond de moord op Meredith Kercher heeft alle ingrediënten voor een waar sensatieverhaal: seks, drugs, moord, corruptie en een mooie vrouw waar een zweem van mysterie omheen hangt. De media buitelden dan ook over elkaar heen om de Italiaanse moordzaak te belichten en schroomden daarbij niet om een standpunt in te nemen. De aantrekkelijke Amerikaanse studente en hoofdverdachte Amanda Knox werd al snel de hoofdpersoon in twee verschillende versies van het verhaal, die vooral gebaseerd leken op opvattingen over haar karakter en zedelijkheid.

In de Italiaanse stad Perugia werd in 2007 het lichaam van de Britse uitwisselingsstudente Meredith Kercher gevonden in de kamer die ze deelde met haar studiegenoot Amanda Knox. Ze was half ontkleed en met messteken om het leven gebracht. Al snel werd Knox samen met haar Italiaanse vriendje Raffaele Sollecito gearresteerd door de Italiaanse politie en aangeklaagd voor moord. Knox en Sollecito zouden in een waas van drugs en alcohol Meredith Kercher gedood hebben tijdens een sadistisch seksspelletje. Na een eerdere veroordeling en subsequente vrijspraak in hoger beroep, zijn Knox en Sollecito vorige maand door de Italiaanse rechtbank opnieuw schuldig bevonden aan de moord op Kercher.

De media hebben vanaf het begin een grote rol gespeeld in de beeldvorming rondom de schuldvraag. Verslaggeving over de zaak was weinig objectief en richtte zich al in een vroeg stadium op Amanda Knox, ook wel ‘Foxy Knoxy’ genoemd. De Italiaanse pers was er snel bij om een oordeel te vellen over de vermeend promiscue Knox, die er meerdere minnaars op na zou hebben gehouden. Ze werd afgeschilderd als moordlustige verleidster, geobsedeerd door seks en altijd op zoek naar nieuwe kinks. De beschuldigingen hadden veel weg van een sterk staaltje slut shaming. Feitelijke bewijslast bleef grotendeels onbesproken; liever werd er gespeculeerd over het seksleven van de vermeend losbandige Knox.

De Amerikaanse media deden precies het tegenovergestelde. Geïllustreerd met beelden van een onschuldig uitziende Knox schetsten zij het beeld van een een jong, eenvoudig meisje dat buiten haar schuld verwikkeld was geraakt in een moordzaak. Knox was helemaal geen leugenachtige lichtekooi, maar het slachtoffer van de Italiaanse pers die haar al aan de schandpaal had genageld voor het proces begonnen was, en een corrupt rechtssysteem dat haar koste was kost wilde veroordelen. De voor medeplichtigheid veroordeelde Ivoriaanse immigrant Rudy Guede paste daarentegen met zijn donkere uiterlijk veel beter in het plaatje van lustmoordenaar. Hoe kon de blanke, onbezoedelde Amanda Knox, met haar engelachtige uitstraling, het brein zijn achter een morbide seksmoord?

Persoonlijke opvattingen over Amanda Knox gebaseerd op de welbekende maagd/hoer dichotomie hebben inmiddels de zaak vertroebeld. Media uit beide landen hebben zich te veel laten leiden door stereotypen en vooroordelen over vrouwelijke seksualiteit. Promiscuïteit staat gelijk aan schuld, zedelijkheid aan onschuld. Ondertussen heeft niemand het meer over Meredith Kercher, het slachtoffer, of over Raffaele Sollecito, wiens schuld of onschuld samenhangt met die van Amanda Knox. De Italiaan werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar.

Terwijl Sollecito zijn straf uitzit is het niet waarschijnlijk dat Amanda Knox ooit nog een Italiaanse gevangenis van binnen zal zien. Sinds de eerdere vrijspraak bevindt ze zich veilig in Amerika en de kans op uitlevering wordt zeer klein geacht. Door de Amerikaanse pers is ze immers zo goed als vrijgesproken, en in een ‘trial by media’ is dat het enige wat telt.

Advertenties

One thought on “Trial by media: de zedelijkheid van Amanda Knox”

  1. Dank voor deze uiteenzetting. In nieuwsuitzendingen van de BBC had ik ook diverse malen e.e.a. vernomen, maar tot een goed beeld kwam ik niet helemaal, nu is het me helder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s