Vrouwen die meer doen dan lachend salade eten

Afbeelding

Wat krijg je als je op een website met stockfoto’s zoekt naar afbeeldingen van vrouwen? Nou, in ieder geval een breed scala aan afbeeldingen van vrouwen die winkelen, thee drinken, yoghurt of salade eten, in een witte jurk door een weiland huppelen, yoga oefeningen doen of voor de kinderen zorgen. Zoek je specifiek op werkende vrouwen dan bestaat het resultaat uit beelden van vrouwen in strenge mantelpakjes met knot en bril, dominatrix-achtige carrièrevrouwen op naaldhakken die mannen onder de voet lopen, of, een klassieker, de werkende moeder met huilende kinderen.

Dit soort veelgebruikte standaard stockbeelden verraden een wat achterhaald beeld van mannen- en vrouwenrollen. Zoek je een plaatje bij een artikel over opvoeden? Zie hier, de zorgzame moeder. Wil je een afbeelding bij een artikel over carrière maken? Voilà; een man in pak.

Genoeg, vond Sheryl Sandberg, COO van Facebook en oprichter van het Lean In platform. Samen met aanbieder van nieuwsfoto’s en stockbeelden Getty Images is de Lean In Collection ontwikkeld. Afbeeldingen uit de collectie tonen een verfrissend en gevarieerd beeld: meisjes die wiskundesommen maken of aan judo doen, vrouwen die een werkoverleg leiden, vrouwen die gewicht heffen, aan een vechtsport doen, jagen of kamperen (zonder met de tent in de knoop te raken), en foto’s van oudere vrouwen die nu eens niet worden afgebeeld als krakkemikkige oudjes of grijze oma’s. Maar ook: mannen die heel competent een luier verschonen, het huishouden doen of andere zorgtaken uitvoeren.

Het zijn mooie foto’s maar er is ook kritiek. Afbeeldingen uit een stockfoto website vormen altijd een stereotype, daar zijn ze speciaal voor ontworpen. Het zijn standaard foto’s die slechts dienen als niet-specifieke illustratie bij een artikel over een algemeen onderwerp. De Lean In Collection is uiteindelijk niet anders. Dat het hier een positiever stereotype betreft maakt de collectie niet minder oppervlakkig. We zien meer variatie en diversiteit, dat zeker, maar ook dezelfde vrolijk lachende mensen, vlekkeloze gezichten, blije ouders en opgewekte werknemers met iPads.

Leuker is dan misschien nog de Twitter-variant van deze collectie. Onder vermelding van de hashtag #NotYourStockWoman kunnen gewone vrouwen hun zelfgemaakte alternatieve stockfoto’s plaatsen. De mooiste inzendingen zijn hier alvast verzameld.

Zo, nu ga ik een salade eten. Is het erg als ik er niet bij lach?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s