Happy Valentine, now let’s talk about violence

5087460309_d350a3faee_b

Vandaag gooi ik roet in het liefdesdiner door een zeer onromantisch onderwerp aan te snijden: geweld tegen vrouwen. Om aandacht te vragen voor dit thema vindt vandaag op de Dam in Amsterdam het evenement One Billion Rising plaats. De manifestatie maakt deel uit van een jaarlijkse wereldwijde campagne; overal ter wereld gaan op Valentijnsdag mensen de straat op om actie te voeren tegen geweld tegen meisjes en vrouwen. Daarom vandaag, op de dag van de liefde, een overzicht van feiten en cijfers over geweld.

Geweld tegen vrouwen is wereldwijd een groot probleem, en zelfs een van de hoofdoorzaken van een niet-natuurlijke dood bij vrouwen. Even wat cijfers op een rijtje:

  • Wereldwijd heeft 35% van de vrouwen wel eens te maken gehad met ernstig seksueel geweld
  • Bijna een derde van vrouwen in een relatie is het slachtoffer geweest van huiselijk geweld
  • In 38% van de gevallen is de moord op een vrouw gepleegd door haar partner
  • Een op de tien meisjes heeft nog voor haar vijftiende seksueel geweld of andere ongewenste intimiteiten meegemaakt

Het is niet onwaarschijnlijk dat de werkelijke percentages nog hoger liggen, aangezien seksueel geweld al jaren de meest ondergerapporteerde misdaad is. Bovendien heerst er juist in de gebieden waar het veel voorkomt vaak een taboe op het bespreken van seks, en dat terwijl deze vrouwen een veel grotere kans hebben om slachtoffer te worden van seksueel geweld. In plaatsen waar veel genderongelijkheid bestaat en seksisme en agressie tegen vrouwen gebagatelliseerd worden, vinden doorgaans ook meer aanrandingen plaats. Daar komt nog bij dat in conflictsituaties geweld tegen vrouwen explosief stijgt en verkrachting vaak als oorlogsmiddel wordt ingezet.

Naast de verwoestende psychologische gevolgen komen veel vrouwen ook nog in aanraking met andere problemen ten gevolge van wat hen is aangedaan: HIV, ongewenste zwangerschap en illegaal uitgevoerde abortussen zorgen voor ernstige lichamelijke complicaties. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de sociale en economische gevolgen die gepaard gaan met het meemaken van een ernstig trauma waar bovendien een zweem van schuld en schaamte omheen hangt.

Bovenstaande feiten lijken vooral voor minder ontwikkelde landen te gelden, maar ook in Nederland liegen de cijfers er niet om. In 2012 kwamen er bij de Nederlandse politie wekelijks gemiddeld 24 aangiften van verkrachting binnen. Wanneer je in het achterhoofd houdt dat slechts 3% van de gevallen leidt tot een aangifte, kun je uitrekenen hoe ernstig en onderbelicht het probleem in Nederland is.

Het is een zwaar onderwerp voor 14 februari, dat weet ik. Maar het is belangrijk genoeg om niet vergeten te worden. Ook niet op Valentijnsdag.

Bron: WHO, Movisie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s