Oud is het nieuwe jong: fashionista’s op leeftijd

Fabulous_Fashionistas___meet_the_ladies

Ouder worden, quelle horreur! En dan vooral voor vrouwen. Want als je de mainstream media mag geloven is er in de maatschappij maar weinig plek voor vrouwen op leeftijd. Oudere vrouwen in films en tv-series zien we niet vaak in een andere rol dan ‘oma’, en zelfs vrouwenbladen die gericht zijn op een wat ouder publiek, zoals de Margriet en de Libelle, maken maar zelden gebruik van modellen boven de veertig. De schoonheidsindustrie verdient bakken met geld aan de boodschap dat vrouwen jong, strak en glad moeten zijn, willen ze niet bij het grofvuil belanden. 

Waarom toch die angst voor ouder worden, terwijl we eerder bang zouden moeten zijn om níet ouder te worden. Sla de beauty magazines dus maar even dicht, en kijk naar de volgende documentaires over vrouwen van respectabele leeftijd die zich niet laten marginaliseren en hun oude dag doorbrengen in stijl.

Fabulous Fashionistas

In de Britse Channel 4 documentaire Fabulous Fashionistas maken we kennis met zes vrouwen met een gemiddelde leeftijd van tachtig. Ze zijn modieus en vol levenslust. Zoals Jean, die op haar zeventigste nog werd aangenomen bij hippe kledingzaak Gap. Of Bridgeteen overgrootmoeder die haar modieuze outfits samenstelt met kleding uit de kringloopwinkel.

De documentaire is inspirerend, ontroerend en opbeurend. We zien geen strakgetrokken botox gezichten; deze vrouwen zijn gewoon oud, met rimpels, grijs haar en al wat daarbij hoort. Het zijn vrouwen die alles hebben meegemaakt, dierbaren hebben verloren en langzaam maar zeker hun lichaam voelen aftakelen. Toch hebben ze nog steeds een bewonderenswaardige passie voor het leven, en, niet te vergeten, een fantastisch gevoel voor stijl.

Advanced Style

‘Young women, you’re going to be an old woman someday.  Don’t worry about it.’ Zo luidt het simpele maar waardevolle advies van een stijlvolle ‘old woman’ in de documentaire Advanced Style.

De weblog Advanced Style werd een paar jaar geleden in het leven geroepen door fotograaf Ari Cohen. Geïnspireerd door het unieke modegevoel van hippe omaatjes creëerde hij een streetstyle blog gewijd aan fashionista’s op leeftijd. Er is inmiddels een fotoboek verschenen en vorig jaar dus ook een documentaire. Eigenlijk doe ik de docu tekort door te zeggen dat het over het modegevoel van oudere vrouwen gaat. De film gaat gewoon over mode. Punt.

In beide documentaires komt een ding heel duidelijk naar voren: voor de vrouwen die aan het woord komen is hun leeftijd geen last, maar juist een bron van vrijheid. Door de modewereld en de schoonheidsindustrie zijn ze jaren geleden al buitenspel gezet. Bevrijd van schoonheidsnormen en modevoorschriften trekken ze zich van niemand meer iets aan. Scheve blikken laten ze zonder moeite van zich afglijden. Voor wie zou je het nog doen op die leeftijd, als het niet voor jezelf is?

Het lijkt me duidelijk: ouder worden is cool. Gelukkig maar, want deze trend is een stuk makkelijker te volgen dan die van de eeuwige jeugd. En, als het goed is, ook een stuk langer vol te houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s