Te oud voor tv

Ook Margreet Spijker rolt haar ogen

Had ik het in mijn vorige post nog over de schoonheid van het ouder worden, vandaag wordt deze luchtballon doorgeprikt. In een documentaire over hippe, modieuze omaatjes zijn al die gerimpelde gezichten best charmant, maar daarbuiten zijn ze op tv nog steeds niet welkom.

Vorige week werd bekend dat Margreet Spijker (49) stopt als anchor bij het RTL Nieuws. Reden voor haar vertrek is ‘dat de hoofdredactie een nieuwe weg inslaat met het nieuws.’ Het programma krijgt een nieuw, modern decor en daar hoort een fris gezicht bij. En een gezicht van al bijna vijftig jaar oud valt niet onder die noemer. Haar collega Rick Nieman mag wel blijven met zijn frisse gezicht (sorry Rick).

De tv-wereld is vrouwen niet bepaald zacht gezind. In serieuze nieuws- en praatprogramma’s zijn vrouwen ondervertegenwoordigd, en als ze dan te zien zijn is het vooral belangrijk dat ze er een beetje leuk uitzien. Het oog wil ook wat, nietwaar? Spijkers bekende eerder al onder de druk van haar RTL 4-werk bezweken te zijn voor botox en een ooglidcorrectie, maar het mocht niet baten. Zelfs met een nieuw gezicht past ze straks niet in het nieuwe decor. 

Mannen hebben hier toch beduidend minder last van. Naast het feit dat mannen een stuk langer mee gaan als sekssymbool, ligt er ook gewoon minder nadruk op. De laatste jaren zien we wel een stijging van het aantal aantrekkelijke mannelijke presentatoren wat betekent dat ook voor mannen de druk langzaam toeneemt, maar vooralsnog is er voor elke Jeroen Pauw een Paul Witteman, voor elke Humberto Tan een Johan Derksen en voor elke Arie Boomsma een Gaston Starreveld. Niet dat het erg is, maar zo een zelfde vergelijking gaat voor presentatrices niet op.

Zo heeft Willibrord Frequin nog jaren programma’s gemaakt voor commerciële zenders en de bijna pensioengerechtigde Henny Huisman verschijnt ook nog regelmatig op de buis. Vrouwelijke leeftijdsgenoten worden ondertussen weggezet bij de radio of bejaardenomroep MAX.

Vergeet dus maar wat ik eerder zei over zorgeloos ouder worden, als je een tv-carrière ambieert tenminste. Want als je als vrouw tussen de bejaarde mannen op tv wil, moet je toch vooral jong, mooi en slank zijn. 

Via Medium Online

Advertenties

One thought on “Te oud voor tv”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s