‘Ik ben niet bazig, ik ben de baas’

In haar boek Lean In bekent Sheryl Sandberg dat men haar vroeger maar een bazig meisje vond. Als kind was ze druk bezig met het rond commanderen van haar speelkameraadjes, opdat er zo bevredigend mogelijk gespeeld kon worden. Dat ze daardoor de kwalificatie ‘bazig’ kreeg vond ze vreselijk, het is tenslotte een weinig charmante eigenschap voor een jong meisje. Maar Sandberg kon het niet helpen; zij wist nu eenmaal het beste de speelactiviteiten te organiseren. De anderen deden er beter aan gewoon naar haar te luisteren.

Jaren later heeft deze eigenschap Sheryl Sandberg geen windeieren gelegd: ze is COO van Facebook en een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Nu ze zelf de baas is, vindt ze dat het maar eens afgelopen moet zijn met het negatief framen van vrouwelijke leiderschapskwaliteiten door er het woord ‘bazig’ op te plakken. Samen met andere succesvolle en bekende vrouwen als Condoleezza Rice, Jane Lynch, Jennifer Garner en Beyoncé steunt Sandberg het initiatief Ban Bossy, gericht op het stimuleren van leiderschapsambities onder jonge meisjes.

When a little boy asserts himself, he’s called a “leader.” Yet when a little girl does the same, she risks being branded “bossy.” Words like bossy send a message: don’t raise your hand or speak up. By middle school, girls are less interested in leading than boys—a trend that continues into adulthood. Together we can encourage girls to lead.

Het stimuleren van leiderschap in meisjes en vrouwen gaat Sandberg nauw aan het hart. In Lean In gaf ze aan zelf nog jaren last te hebben gehad van het negatieve stigma dat ze ervoer als vrouw in een hoge managementpositie.  Leiderschap wordt toch gezien als een traditioneel mannelijke kwaliteit. Een vrouw die het voortouw neemt wordt dan ook niet altijd sympathiek gevonden. We hebben commentaar op deze stereotypen al eens eerder voorbij zien komen. Een vrouw is bazig, een man is de baas; een man is een sterke leider, een vrouw is een bitch en vast nog ongesteld ook.

Het is dan misschien ook niet gek dat er direct veel negatieve reacties te horen waren na lancering van het project Ban Bossy. De titel werd erg letterlijk genomen en de oproep voor positievere beeldvorming rond vrouwelijk leiderschap werd, jawel, bazig genoemd.

Niet dat de bazen in bovenstaande video zich daar iets van aantrekken. ‘I’m not bossy, I’m the boss’, aldus Beyoncé, huidige bazin van de popmuziek. En als er iemand is die absoluut niet schroomt om een leidende positie op te eisen is zij het wel.

Ban-Bossy-Quote-Graphic_Beyonce

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s