Meer vrouwen naar de top?

Nina Easton van Fortune Magazine interviewt Facebook COO Sheryl Sandberg

Vrouwen aan de top: vorige week waren ze weer uitgebreid in het nieuws. En dan vooral het ontbreken van genoemde vrouwen. Want, zo blijkt uit de Female Board Index 2014, het vorig jaar ingevoerde wettelijk streefcijfer voor meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven wordt bij lange na niet gehaald. Ook in de Europese Commissie dreigen vrouwen nog verder in de minderheid te raken: er zijn nu zeven vrouwelijke kandidaten voor de in totaal 28 koppen tellende Commissie. Voorheen waren dat er negen.

Het is een onderwerp dat al jaren verdeeldheid zaait onder feministen. Want hoe belangrijk is het eigenlijk dat vrouwen meedoen aan een door mannen gecreëerde en gedomineerde ratrace naar de top? En moeten we dat eigenlijk wel willen?

Lean in, sell-out

‘Lean in-feminisme’ wordt het ook wel genoemd (naar het gelijknamige boek van Facebook topvrouw Sheryl Sandberg): het stimuleren van vrouwelijke ambitie om de top te bereiken.

Tegenstanders van de Sandberg-school voor feminisme vinden het meedingen naar dit soort machtsposities eigenlijk een selling out van feministische waarden. Alsof je als vrouw alleen maar meetelt als je carrière maakt op mannelijk niveau. En was het feminisme van oorsprong niet een beweging die patriarchaal kapitalisme juist wilde bestrijden? Het beoogde doel was niet om een vrouw aan het hoofd van de piramide te krijgen, maar om dat hele bouwwerk omver te werpen ten gunste van een eerlijker systeem.

Kan het succes van de emancipatie dan wel worden afgemeten aan de positie van vrouwen in het bedrijfsleven en de politiek? ‘Ik denk dat er heel veel vrouwen succesvol zijn – in termen van impact en invloed hebben – op andere plekken dan de traditionele, door mannen ontworpen, ingerichte en gehandhaafde hiërarchische organisaties’, zei Margot Scheltema, voormalig financieel bestuurder van Shell Nederland, in de Volkskrant van vorige week donderdag.

Vrouwen aan de bestuurstafel

Scheltema heeft heus een punt: succes zou niet alleen gedefinieerd moeten worden in typisch ‘mannelijke’ maatstaven van geld, macht en status. Maar om daadwerkelijk verandering tot stand te kunnen brengen moeten vrouwen wel dáár aanwezig zijn waar het allemaal gebeurt. En dat is in commissies, in raden van bestuur, aan de vergadertafel met de directeur, of beter nog, áls de directeur. Met andere woorden, in ‘traditionele, door mannen ontworpen, ingerichte en gehandhaafde hiërarchische organisaties’. Dat is nu eenmaal waar beleid wordt gemaakt. Beleid dat van invloed is op vrouwen in alle lagen van de samenleving, zowel aan de top als onderop.

Het helpt als daar een vrouw bij zit. Toen Sheryl Sandberg eens hoogzwanger honderd meter de parkeerplaats van Google (waar ze toen nog werkte) over moest hobbelen naar de ingang van het kantoor, regelde ze direct parkeerplaatsen voor zwangere vrouwen. En omdat ze als moeder van twee kleine kinderen graag op tijd thuis is zodat ze met haar gezin kan eten en haar kinderen in bed kan leggen, zijn de werktijden op het kantoor van Facebook flexibel. Een andere bedrijfscultuur dus, die een stuk minder vijandig staat tegenover het traditioneel vrouwelijke domein van het gezinsleven.

Ook in de politiek is het belangrijk dat de belangen van vrouwen vertegenwoordigd worden door, juist ja, vrouwen. De geschiedenis heeft uitgewezen dat we dat aan mannen alleen niet kunnen overlaten. Sinds de invoering van het vrouwenkiesrecht is het hier toch een stuk beter vertoeven.

Zelf maak ik me voorlopig niet zo’n zorgen dat meer vrouwen in machtsposities het feminisme corrumpeert. Vooralsnog zijn vrouwen aan de top geen wens, maar noodzaak.

4947330153_1bf24ae1fc_b

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s