Eigen schuld, dikke bult: #WhyIStayed

Ray Rice #WhyIStayed

Een man en een vrouw stappen de lift binnen. Aan hun lichaamstaal is te zien dat ze ruzie hebben. De vrouw gebaart boos naar haar partner en geeft hem een duw. Hij wacht tot de liftdeuren gesloten zijn en haalt dan uit. En hard ook: één stoot is voldoende. De vrouw slaat met haar hoofd tegen de ijzeren reling, valt op de grond en staat niet meer op.

De video waarin te zien is hoe American football-speler Ray Rice zijn vrouw Janay Palmer (toen nog zijn verloofde) bewusteloos slaat en haar roerloze lichaam de lift uit sleept is schokkend. Zo schokkend dat het Rice zijn plaats in het team van de Baltimore Ravens kostte nadat roddelwebsite TMZ (ook bekend van die andere gewelddadige liftvideo) de beelden openbaar maakte. De speler is onvoorwaardelijk geschorst door de Amerikaanse National Football League. Sponsors trekken zich terug en Ravens-fans mogen shirts met de naam van Rice ruilen. Het lijkt erop dat Rice zijn sportcarrière vaarwel kan zeggen.

De enige die hem niet in de steek laat is zijn echtgenote, de vrouw uit de liftvideo. ‘Een nachtmerrie’, noemt Palmer de situatie waarin ze zich bevindt. Daarmee doelt ze niet op de mishandeling, maar op de media-aandacht die haar gezin nu onder druk zet.

Het medeleven dat de beelden opriepen maakt plaats voor verbijstering: waarom kies je er in godsnaam voor te blijven bij iemand die je buiten westen slaat in een lift? De vrouw die haar gewelddadige man verlaat kan rekenen op de steun en sympathie van het publiek. Maar het slachtoffer dat ervoor kiest bij haar (of zijn) mishandelende partner te blijven valt enkel onbegrip ten deel. Zelfs een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde vuist, klinkt het dan.

Het inspireerde schrijfster Beverly Gooden tot een serie tweets met de hashtag #WhyIStayed: waarom ik bleef. Gemiddeld heeft een slachtoffer van huiselijk geweld er zeven pogingen voor nodig om een gewelddadige partner voorgoed te verlaten. #WhyIStayed nodigt deze slachtoffers uit om hun verhaal te vertellen. Verhalen over angst en verwarring, over afhankelijkheid, over liefde en de valse hoop op verandering.

Advertenties

One thought on “Eigen schuld, dikke bult: #WhyIStayed”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s